Οδηγίες για μικρές δημιουργίες με υγρό γυαλί
Το υγρό γυαλί ή διαφορετικά η εποξική ρητίνη είναι ένα ξεχωριστό υλικό, το οποίο σας προσφέρει την ελευθερία να δημιουργήσετε ότι μπορείτε να φανταστείτε. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να φτιάξετε από μικρά στοιχεία για κοσμήματα μέχρι έπιπλα για το σπίτι σας. Υπάρχουν πολλών ειδών εποξικές ρητίνες ωστόσο εμείς σήμερα θα ανακαλύψουμε την σκληρή ρητίνη δυο συστατικών.
Αποφασίζουμε λοιπόν να ασχοληθούμε για χόμπι με το συγκεκριμένο υλικό. Παρακάτω θα σας παραθέσω μερικές συμβουλές για να φτιάξετε τις δημιουργίες σας με ασφάλεια στο σπίτι. Τι θα χρειαστούμε λοιπόν για το πρώτο έργο μας;
Σας προτείνω για αρχή να αγοράσετε μία μικρή ποσότητα υγρό γυαλί σε μικρό μπουκαλάκι, για να είναι πιο εύχρηστο. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από κάποιο βιβλιοπωλείο ή κάποιο κατάστημα με είδη χειροτεχνίας. Ακόμα θα χρειαστείτε πλαστικά ή χάρτινα μικρά ποτηράκια και κουταλάκια για την ανάμειξη των υλικών. Όταν αγοράσετε το υλικό πάνω στην συσκευασία θα υπάρχουν οδηγίες χρήσης και δοσολογίας. Ακολουθούμε τις υποδείξεις που αναγράφονται στις συσκευασίες του υλικού για να φτάσουμε στο σωστό αποτέλεσμα και τους κανόνες ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι κατά την ανάμειξη των υλικών φοράμε γάντια και μάσκα. Το υγρό γυαλί αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίες όταν αναμειχτεί με τον διαλύτη και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έρθει σε επαφή με το δέρμα. Άμα έρθετε σε επαφή με το υλικό δεν μπορείτε να πλύνετέ τα χέρια σας ,διότι δεν είναι υδατοδιαλυτικό, παρά μόνο να τα σκουπίσετε γρήγορα με μωρομάντηλα και να βεβαιωθείτε ότι τα έχετε καθαρίσει καλά. Όπως επίσης και στις επιφάνειες που μπορεί να πέσει , πρέπει να καθαριστεί αμέσως .
Αφού λοιπόν έχουμε ακολουθήσει τις παραπάνω οδηγίες είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Αν δεν έχουμε ζυγαριά τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεζούρες ζαχαροπλαστικής. Συνήθως οι αναλογίες είναι 50:100 ή 60:100 όπου 100 το υγρό γυαλί. Μετράμε λοιπόν τα υλικά μας και προσθέτουμε το υγρό γυαλί στον διαλύτη και ανακατεύουμε αργά για να μη δημιουργηθούν φούσκες. Χρησιμοποιούμε χρυσόσκονη, χρώματα ρητίνης και ότι άλλο μπορούμε να φαντασθούμε και χυτεύουμε το υλικό στα καλούπια. Αν εμφανιστούν φούσκες μπορούμε να τις σκάσουμε με έναν αναπτήρα. Αφήνουμε το μείγμα να αντιδράσει μακριά από σκόνη και προσέχουμε η επιφάνεια που το έχουμε τοποθετήσει να είναι λεία. Περιμένουμε τουλάχιστον 24 ώρες για να βγάλουμε τις δημιουργίες από τα καλούπια. Το υγρό γυαλί χρειάζεται τουλάχιστον 4 με 5 ημέρες για να σκληρύνει εντελώς. Άμα δεν σας πετύχει το έργο σας με την πρώτη φορά , μη απογοητευτείτε. Ακολουθείστε τα βήματα ξανά και προσπαθείστε να βρείτε το λάθος ώστε να μη το επαναλάβετε.
Εύχομαι να μπόρεσα να σας βοηθήσω να ξεκινήσετε τις δικές σας δημιουργίες και να σας έλυσα κάποιες απορίες που μπορεί να είχατε μέσα από την εμπειρία μου. Δημιουργούμε πάντα με φαντασία και ασφάλεια!!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
- Υγρό γυαλί
- Καλούπι σιλικόνης
- Χάρτινα ή πλαστικά ποτήρια
- Ξύλινα ή πλαστικά μικρά κουταλάκια
- Αναπτήρα
- Ζυγαριά ή μεζούρα
- Γάντια
- Μάσκα
- Χρώματα ρητίνης , χρυσόσκονη, αποξηραμένα λουλούδια